Gode råd når sofaen skal skiftes ud!

shutterstock_211790302

Køb af sofa er en stor ting, og der er som oftes mange beslutningsfaser, man skal igennem for at nå frem til den helt rigtige sofa, divaneser eller hvad I nu vælger at kalde den! Vi kommer her med en guide, der kan hjælpe dig, med at vælge den helt rigtige sofa til dig og dit hjem.

Undersøg rammen

En solid ramme er alfa og omega, når det gælder køb af sofa. Her skal man ikke gå på kompromis med kvaliteten, hvis man vil have en sofa, der skal holde en længere årrække. Billigere bløde træsorter som fx fyrretræ kan medvirke, at rammen vrider sig, bliver vakkelvorn og skæv efter få år. Hårde træsorter som fx eg eller ask er godt nok dyrere, men også alle pengene værd i det de sikre en langt større holdbarhed. Man bør som hovedregel gå langt uden om rammer, der er lavet af spånplade, plastik eller metal, da de har tilbøjeligheder til at knække eller vride sig. Benene bør ligeledes være en del af rammen og være holdt på plads med skruer og ikke bare limet på. Tjek eksempelvis rammerne på disse kvalitetsofaer.

shutterstock_211790302

Tip: Et hurtigt og nemt udførligt tip til at teste styrken i rammen er at løfte i det ene af de forreste hjørner af sofaen. Når hjørnet er løftet 15 cm, skulle det andet hjørne også gerne være løftet. Har det ikke løftet sig fra jorden, kan rammen give sig for meget og er dermed for svag.

Spørg til hvordan sofaen er samlet

Der er mange måder, hvorpå man kan samle en sofa, men langtfra alle kan anbefales. For at få den mest solide ramme skal sofaen være samlet med trædyvler, træklodser i hjørnerne, eller metalskruer og beslag. Som ekstra forstærkning kan der være anvendt søm og klips. Det kan aldrig anbefales at købe en sofa der kun holdes sammen af søm, klips og lim.

TIP: Man kan altid spørge ekspedienten, om de ikke har noget skriftligt information på, hvordan sofa- og sofarammen er samlet.

Test fjedrene

En fjeder er ikke bare en fjeder. De fleste sofaer har spiral fjedre. Er fjedrene ikke lavet i ordentlig kvalitet, bliver de trætte eller trykker på rammen. Mærk efter fjedrene gennem polstringen – fjedrene skal gerne sidde tæt og virke faste, da det giver den største komfort.

shutterstock_90931526

TIP: Fjedrene kan testes ved at sætte sig på et hjørne eller kanten af sofaen. Knirker eller knager det, når du sætter dig, er det ensbetydende med, at fjedrene er placeret forkert eller går på rammen. Læs mere omkring fjedre her.

Skum, polyester fibre eller fjer?

Hvad skal man så vælge, når det gælder fyldet i sin sofa? Der findes både skum, polyester og fjer der kan bruges til fyld. Der er både fordele og ulemper ved de forskellige materialer. Blød skum er mest behagelig, men holder for det meste ikke så længe og omvendt ved hårdt skum. HR skum der står for High-resilient er en lidt dyrere skum end Polyurethane, der normalt bruges i billigere sofaer. HR skum holder til gengæld længere og virker stadig blødt. Polyester fibre er en billig løsning, men fyldet bliver hurtigt fladt og hårdt at sidde på. Gåse- og andefjer er dejlig bløde men klumper let sammen, og så er det dobbelt så dyrt som skum.

TIP: En mulighed er også en blanding af HR skum og almindeligt skum. På den måde får man både det dejlige komfortable og den gode holdbarhed. Læs omkring de forskellige skum typer her.

Hårdføre tekstiler

Et slidbart materiale vil være at foretrække i de fleste tilfælde. Her er bomuld et godt valg. Det kan behandles, så det bedre kan modstå smuds og pletter, men derfor kan det stadig være svært at holde pænt. Uld og læder er begge både lækre og stærke materialer, men også meget dyre materialer.

Lædersofa

TIP: Spørg efter et stort prøvestykke af det materiale du har tiltænkt din sofa. Hold prøvestykket op hvor du har tænkt dig sofaen skal stå og se det i forskellige former for belysning. På den måde får du det korrekte indtryk af, hvordan sofaen kommer til at se ud i dit hjem.Hvis du er på jagt efter lækkert design så besøg vores Georg Jensen shop

About the author

admin2 has written 35 articles for Til huset

2 Responses to "Gode råd når sofaen skal skiftes ud!"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *